lørdag 1. mai 2010

Bør gode råd være gratis...?

Jada, men er det en grense for hvor mye av andres tid man kan beslaglegge? Dette er litt vanskelig, men jeg føler meg ofte litt utnyttet, og det liker jeg dårlig. Håper mange vil si sin mening på dette innlegget, så jeg vet om det er jeg som er litt urimelig, eller... Det har seg jo slik at jeg kan endel om krystallterapi og urtemedisin. Jeg får veldig mange mail om hva som hjelper mot ditt og hva som kan være bra mot datt. Jeg har til nå svart på alle mail, spurt tilbake og ventet på nye svar for å være sikker på at jeg anbefaler det rette produktet. Jeg får fra tid til annen telefoner med spørsmål også. Ofte passer det ikke å ha en lang telefonsamtale når folk ringer, så jeg må ringe tilbake senere, noe jeg alltid gjør. Jeg vil jo gjerne hjelpe der jeg kan, men jeg vil jo også gjerne selge urtene eller steinene mine. Det er ikke sjelden at jeg bruker 1-2 timer pr. kunde/forespørsel. Når da vedkommende har fått det svaret de vil, sier jeg at jeg kan sende f.eks en stein eller to. De koster 30,- + porto.
"Neitakk, det er ikke nødvendig, de selger de her i byen også til 20,- så jeg kjøper heller en der. Jeg trenger ikke dine stein, kun kunnskapen din!"
Nå takker de fleste nei på en litt høfligere måte, men det spiller egentlig ingen rolle... Jeg blir ofte både lei meg, skuffa og litt forbanna på slike folk. Synes godt de kan betale en femtilapp for hjelpen de har fått av meg. Den steinen hjelper veldig ofte for det den skal, i motsetning til produkter for 1000-vis av kroner de har prøvd før. Jeg blir ikke rik på verken steinene eller urtene mine, men jeg synes det er greit å få litt igjen for jobben jeg legger ned i det...
Har av og til lyst til å droppe hele "netthandelen". Liker bedre kundene som kommer i butikken, så jeg kan snakke med de face to face. De reiser alltid med en stein eller to i lomma, og alle er fornøyde. :-)

Nå er jeg spent på å høre hva andre mener. Lar jeg meg utnytte, eller er jeg smålig og gjerrig som mener at de jeg hjelper burde kjøpe akkurat den steinen av meg?

10 kommentarer:

 1. Hei Hilde;-) Det er en flott "verden" du har laget, imponerende alt sammen. Jobber selv med en hjemmeside, synes det er vanskelig....
  Men til poenget, gode råd........
  Det er du som må sette prisen på det du tilbyr, klart folk skal betale for at du deler dine kunnskaper. Men det er DU som må sette grensen for når DU synes det er nok. I det øyeblikket du setter pris på deg selv vil andre også kunne gjøre det. Og det vil være helt gret. Lykke til!!

  SvarSlett
 2. Kjære vennen!!!!! Det er IKkE DU som er gjerrig og smålig, det er de som ringer deg, og utnytter deg,- og som ikke vil betale for den hjelpen du faktisk gir. Begynn med konsultasjon, og ikke pr telefon!!! Si at du må treffe vedkomne, før du kan anbefalle noe som helst. Og at det har med din faglige sikkerhet og gjøre. Helhetsinntrykk, bakgrunn, livshistorie, årsaker er forferdelig viktige, for og kunne gi en adekvat behandling. Urter har også sine bivirkninger, kontrareaksjoner, og kan være farlige ved feilbruk. Så sett grenser, få en faglig forankring, slik at du slipper og uroe deg for om du har gitt riktig urter, riktig dose, og om vekommende har forstått dine anbefallinger riktige. Regner med at det koster rundt 300 kr for 30-40 minutter? Og at du da selger/ gir med dine urter? Viktig at du vet hva folk får i seg, det er deg om får problemer, om det skjer noe. Jeg er utdannet Vernepleier, som du sikkert skjønner. Og det og kunne stå for noe faglig, er viktig. Vite at det du gjør er riktig, og at pasienten får de riktige medisinene, som har riktig dose og blir gitt på riktig tidspunkt. Jobber ikke lenger som Vernepleier, men er hjemmeværende, som det så flott hetter, he-he. Og jeg er heller ikke så veldig begeistret for skolemedisin, for de gir tabletter, men leter ikke etter årsakene. Jeg har begynt på et lav-karbo-kurs på en alternativ klinikk, dritbillig : 300 kr for 5 ganger. De prøver ut et kurskonsept. Skal ta en vegantest om 12 dager. Jeg bruker veldig mye urter i maten, og syntes urter som medisin er spennende.Altså: Stå på, stol på deg selv, gjør det du føler er riktig for deg selv, og tenk fremover!! Det vil si: Ikke telefon konsultasjon, men privat!!!! Betaling, ikke gratis. Faglighet, ikke telefon, Stå for noe du tror på, ikke gi gratis råd!!!!! Litt i tvil om hvordan denne kommentaren ble, men håper at jeg får frem det jeg føler er riktig. TRO PÅ DEG SELV!!!!! KLEMZ

  SvarSlett
 3. Jeg er ganske enig med deg, jeg. Er frekt og forvente all hjelp gratis, iallefall når man kontakter "fremmede" for hjelp. Jeg er selv veldig interresert i krystaller og slikt, og har en hel drøss, bare inne på soverrommet. Mannen i huset irriterer seg over dem, siden han drømmer så detaljert når de er der inne(flire) jeg stortrives med dem og sover som aldri før!

  SvarSlett
 4. Hei hei Hilde
  Da skal jeg være ærlig med deg :)
  Jeg syntes ikke det er urimelig å be om noe tilbake etter at du har brukt tid på dem, det er ikke for ikke noe at folk pleier å si - ingenting er gratis.
  Jeg mener at du kan ta betalt for jobben du gjør og tlf samtalene.. det er jo på en måte en konsultasjon... det er ikke sånn at du skal bruke masse tid og ikke få noe igjen for det.

  Jeg syntes det er flott at du har vært så snill men kansje du har vært litt for snill :) Verden trenger flere som deg, men innenfor rimlighetens grenser :)
  Klem klem

  SvarSlett
 5. Tusen takk for svar dere!

  Jeg har egentlig ikke lyst til å ta betalt for å snakke med folk. Lærer jo mye av det selv, og erfaringer er alltid gode å ta med seg videre. Men jeg synes det minste de kan gjøre når jeg har brukt tid på å finne rette produkt for de, er at de kan kjøpe det av meg og ikke noen andre. Javel, så koster det de kanskje 25,- mer, men uten min hjelp hadde de ikke visst hva de skulle hatt heller, eller hvordan de skulle bruke det...

  Godt at det ikke bare er meg som føler det blir litt galt. Tror jeg skal begynne å holde "hemmelig" hva jeg anbefaler. "Overfør pengene til min konto, så får du en overraskelse med bruksanvisning i posten." :-)

  Takk takk dere, og god helg! :-)

  Klem

  SvarSlett
 6. Uff da, det kan ikkje vere rett at du skal bruke din tid på at folk skal handle varen i ein anna butikk. Forstår jo at du vil gje din kunskap videre til andre, men då bør dei jo også kjøpe dine ting, som du anbefaler.

  Og det med å sende anbefaling og "remedier" i posten er kanskje ikkje ein så dum ide.

  Ynskjer deg vidare ei fin helg.

  SvarSlett
 7. Hei ♥

  Så hyggelig att du vil følge mej , fant ingen kommentar men jeg fant jo dej til slutt ♥

  Flott blogg og en flott diskusjon ovenfor her...vakke verst det du skrev da hahaha...(overfør penger til min...) den va go!!!

  Linker dej til siden min så finner flere dej oxså :)))

  Ønsker dej en herlig uke vennen!! Stå på :)

  Klem Hege ♥

  SvarSlett
 8. Hei på deg.

  Så fin blogg du har. :o)

  Takk for at du var med på give awayen min, bedre lykke neste gang. ;o))

  Ha en fin dag.

  Klem Simone :o)

  SvarSlett
 9. Hei Hilde! Jeg har lest det du har skrevet ovenfor her... og jeg sier meg enig med alle andre. Ta betalt for tjenestene dine. Hvis noen ringer deg og du sier du skal ringe de tilbake, gjør det, men samtidig si at de da må betale for samtalen. Det samme gjelder epost. Send en kort mail på forhånd der du sier at hvis du skal gi noe utdypende svar på det de spør om, så må de betale. Noen venner av meg er healere, og de får mange spørsmål på sms og telefon. Dette ble det så mye av, at de til slutt begynte å ta betalt for det. Det blir mindre pågang på det viset, men samtidig... hvorfor skal du bruke av din dyrebare tid, og sårt ervervede kunnskap for å hjelpe andre uten å få noe igjen for det? Det er selvfølgelig helt feil at du skal betale for tjenester de ber om. Og en ting til... jeg gikk etablererkurs for noen år siden, og der lærte vi at når vi skal sette pris på en vare eller en tjeneste, så skulle vi legge på til vi skjemtes og gange det med to!! SÅ... ikke vær redd for å ta betalt for tjenestene dine. Hvis folk ikke vil betale for de, så har de egentlig ikke så veldig bruk for de heller. Og egentlig er det utrolig hva folk er villig til å betale for noe de vil ha. Jeg kunne tenkt meg noen råd fra deg selv, og jeg hadde gladelig betalt både for råd og produkter. Så det så! Men det var nå meg da...

  SvarSlett
 10. Tusen takk for svar alle sammen! Må nok slutte å være så dumsnill, ja... :-)

  SvarSlett