lørdag 3. juli 2010

Istanbul

24. juni pakket vi kofferten og kjørte til Torp lufthavn Sandefjord. Tommy overrasket meg med kjærestetur i bursdagsgave. :-) Dette var første gangen vi reiste fra Torp men det blir nok ikke siste. Vi likte flyplassen veldig godt. Vi fløy med KLM til Schiphol Amsterdam og videre til Istanbul. Vi hadde noen timers ventetid i Amsterdam men det gjorde egentlig ikke så mye. Der er det jo litt butikker å kikke i så timene gikk ganske fort.

Vi landet på Atatürk International som er en av de største flyplassene i Tyrkia kl. 00.20. Etter 95 timers reisetid. (inkludert venting i Amsterdam) Atatürk ligger 15 km unna Istanbul. Her var vi så heldige å bli hentet av en hyggelig gutt som jobbet for hotellet vi skulle bo på.

Hotellet vi, eller Tommy da, valgte til oss heter Historia. Det var er superkoselig lite hotell med 27 rom. Vi var ikke helt fornøyd med standard rommet som lå nede i "kjelleren". Det var trangt og mørkt men to enkeltsenger. Vi var såvidt innenfor døra og snudde. Heldigvis var det ikke noe problem for oss å oppgradere rommet. Vi fikk ordnet et superkoselig lyst rom men dobbeltseng badekar og balkong for 80 tyrkiske lire (ca. 400- ekstra.) Personalet var veldig hjelpsomme og hyggelige! Frokosten var også veldig bra. Om jeg skulle klage litt på noe så må det være den dårlige internett tilgangen. Hvis jeg satt helt musestille på gulvet med ryggen mot baderomsdøra og pcèn i fanget så funket det ok. :-) Men det var ikke noe stort problem da det virket fint nede i lobbyen.

Under her ser dere bilder av de severdighetene vi valgte å besøke denne gangen. Den blå moské har gratis inngang men her forventer de en liten donasjon. De andre plassene tar mellom 50,- og 100,- i inngangspenger.

Alle disse severdighetene er verd et besøk men det var nok cisternene og Hagia Sophia vi synes var mest imponerende. I gatene rundt ligger det spennende restauranter på rad og rekke. Vi liker å spise lokal mat når vi er på tur og det gjorde vi hver dag. Pide som er en slags tyrkisk pizza kan absolutt anbefales som forrett. Ellers har jo Istanbul McDonalds og BurgerKing også for de som foretrekker det. ;-)

Basilicasisternen (Yerebatan Sarayi)
Rett under et av gamlebyens mest trafikkerte gatekryss finner du kanskje Istanbuls mest spesielle byggverk, det underjordiske vannreservoaret Basilicasisternen. Det ble bygd i det 5. århundre av bysantinerne. De brukte 336 greske og romerske søyler for å støtte opp det 20 meter høye buede hvelvet. Grunnflaten i vann reservoiret måler ca. 70 x 100 meter. Den mystiske atmosfæren blir forsterket gjennom dunkel belysning og klassiske musikk. Her nede kan man også beundre to store medusahoder.


Aya Sofia
Den mest storslagne bygningen er den bysantinske katedralen Aya Sofia, eller Hagia Sophia som ble bygget rundt år 535 som en hyllest til den bysantinske kulturen. Den ble regnet som en av kristendommens største kirker inntil de ottomanske muslimene inntok byen og gjorde den om til en moské. Siden 1934 har Aya Sofia vært museum. Fra utsiden ser kanskje ikke Aya Sofia så imponerende ut, men når man kommer inn, blir mange bare stående og måpe. Kuppelhvelvingen var i tusen år verdens største men sine 32 meter i diameter. Opprinnelig så var den større, men den raste sammen og man måtte bygge en mindre. Blandingen av kristen og islamsk kunst har du nok aldri sett maken til. Det er også runer i Aya Sofia. ”Halvor var her. År 900” er risset inn med runer oppe på det ene galleriet.

Grand Bazaar (Kapali Carsi)
Grand Bazaar er fra slutten av 1400-tallet og er et av verdens eldste «shoppingsentre». Hvis du bare skulle stoppe tre minutter ved hver bod og butikk, ville du måtte bruke to hele uker på besøket i basaren. Daglig strømmer det 250 000 til 400 000 besøkende innom de 58 gatene i basarområdet og pruter på kjøpmennenes varer. Her kan du finne alt mulig, men utvalget domineres av skinn og lær, gull og sølv, klær og sko, tepper, lamper og vesker. Ta deg god tid, og ikke la deg lure! Vi fant ut av at vi kunne prute til halve prisen. Likevel må kjøpmennene her inne betale leie så om du finner de samme varene i gatene utenfor basaren så er de garantert billigere der! Husk tillatt bagasjevekt på flyet ditt hjem! På Grand Bazaar er det mange lommetyver, så pass på lommeboka og vesken.

Den blå moské
Den enorme størrelsen og beliggenheten midt på hovedplassen i Sultanahmet gjør at moskeen er en av Istanbuls mest besøkte attraksjoner. Den heter egentlig Sultan Ahmets moské og ble bygd rundt 1612. Den har fått tilnavnet Den blå moskè på grunn av de tjue tusen blå flisene som preger interiøret. Utenfra er de seks store tårnene det mest iøynefallende trekket og det som har gjort bygningen til et av Istanbuls landemerker. Besøker du moskeen må du, som i alle andre moskeer, ta av deg skoene ved inngangen, ha klær som i hvert fall dekker skuldre og knær. Kvinner må dekke til håret.


Topkapipalasset
Dette palasset var i 350 år midtpunktet i det ottomanske riket, som på sitt største strakk seg fra Wien og Algerie til Det indiske hav. I Topkapi bodde og styrte sultanene, og palasset har gitt opphav til et utall historier og legender. Det gjelder spesielt den delen der sultanens harem bodde, og der bare evnukker slapp inn uten bind for øynene.
Restauranter
Etter en travel dag er det hyggelig å slappe av på en koselig restaurant, som det finnes mange av i Istanbul. Mange osmanske hus har blitt omgjort til restauranter og hoteller. Restaurantene er ofte små, intime steder hvor steinvegger, bindingsverk og dempet belysning gjør det veldig koselig. Her er det nesten norske priser. På de dyre restaurantene kan kelneren komme med en del forretter som man tror er ”på huset”, men de kommer i tillegg på regningen. Service på 10% kommer i tillegg. En god middag får du for rundt 20 tyrkiske lire. (80,-) Vil du prøve vannpipe etter middagen så anbefaler jeg smak av grønt eple!

28. juni pakket vi koffertene og satte nesa hjemover. Vi ble plukket opp av sjåføren på hotellet kl. 14.30. siden det var anbefalt av vi var på flyplassen 2 timer før avreise. Hjemreisen tok mye kortere tid enn utreisen så klokka 22.05 landet vi på Torp igjen, etter 5 timer og 55 minutter på reise.

Det var en innholdsrik tur og jeg følte vi fikk veldig mye ut av disse 4 dagene!

2 kommentarer:

  1. Velkommen hjem:) Høres ut som dere har hatt en flott tur:)

    Ønsker deg ei god helg:)

    Klem Ea

    SvarSlett
  2. hei ! Ja, Istanbul er ein flott by å besøke. så eg forstår godt at du har hatt ein fin ferie. Var i Istanbul for noen år siden og skal garantert tilbake, utrolig mye fint å se og flott med båttur på bosporosstredet også. Ønsker deg fine sommerdagar framover. Klem.

    SvarSlett